Četvrtak15 Studeni 2018

Apartman 1

Why choose us?
Više o apartmanu...

Apartman 2

How It Work?
Više o apartmanu...

Apartman 3

Advantages
Više o apartmanu...

Apartman 4

Best Support
Više o apartmanu...

Dobro došli u Bašku Vodu, u Dalmaciju. Uživajte u jedinstvenom spoju mora i planine, začinjenom tradicionalnom gostoljubivošću. U podnožje veličanstvenoga masiva planine Biokovo, na zapadni dio Makarskoga primorja, u Dalmaciju, na hrvatsku obalu Jadrana! Baška Voda, nekadašnje naselje težaka i ribara, trgovaca i pomoraca, radom vrijednih domaćina pretvorena je u suvremeno turističko mjesto sa svim sadržajima i obilježjima maloga mediteranskoga gradića.

Baska Voda

Smještena na središnjem dijelu Jadrana, općina Baška Voda podrazumijeva Promajnu, Bratuš, Krvavicu, Bast, Topiće i samu Bašku Vodu. Od Splita je udaljena 50 kilometara, a izrazito je prepoznatljiva po Biokovu - prekrasnom Parku prirode koji se nad njom uzdiže kao vjerni čuvar. Čisto more i po mnogima, najljepše duge šljiunčane plaže Jadrana glavna su karakteristika obalnih predjela općine. U onim kopnenima, kao što su Bast ili Topići možemo vidjeti  stare kamene kućice što prezentiraju ljudski život u primorskom zagorju uhvaćen pod zubom vremena. Baška Voda je danas, kulturno, zabavno i turističko središte ne samo Općine, već i ovog dijela Jadrana.

Prve tragove naseljavanja na području Baške Vode nalazimo već u razdoblju ranoga brončanoga doba. Stanovništvo bronačanodobne Gradine bilo je indoeuropskoga podrijetla i iz toga novopridošloga supstrata razvit ce se kasnije Iliri i njima srodna plemena. Naziv Baška Voda drevnog je mitološkoga podrijetla. Biston je bio praotac tračkoga plemena Bistonaca, sin Aresa, grčkoga boga rata, i božice Kaliroje (Lijepotecne), zaštitnice voda.

U kasnoj antici, od kraja IV do VII stoljeća, dolazi do prodora barbarskih naroda pa stanovništvo na Gradini podiže utvrdu u koju su se mogli skloniti od napada, ali i nadzirati ulaz u Brački kanal. Ostaci zidova naselja iz V - VI stoljeća vidljivi su na Gradini i danas, a brojni nalazi amfora i ostaloga keramičkoga materijala govore o trgovačkim odnosima sa sjevernom Afrikom, istočnim Mediteranom i Crnim morem. Nedaleko od Gradine pronađen je i znatan broj grobova iz razdoblja antike, s mnoštvom grobnih priloga (lucerne, nakit, staklene posude, kipići Euterpe i Kupida itd). Osim rimskih, neki nadgrobni natpisi navode ilirska imena, po čemu se može zaključiti da je uz novopridošlo rimsko, bilo brojno i autohtono ilirsko stanovništvo. Arheološki nalazi na širem prostoru mjesta govore o postojanju više villae rusticae. U VII stoljeću dolazi do prodora Slavena koji zauzimaju Aroniju i ona prestaje egzistirati.

Tijekom narednih tisuću godina nema tragova urbanoga života uz more. Samo pastiri iz Basta dovode blago u blizinu mora i napajaju ga na basczi vodi, izvoru pitke vode, a treba pretpostaviti da su prve građevine podizane kao skloništa za pastire.

Prva javna građevina je crkvica sv. Lovre iz 1750 godine, na temeljima antičke građevine. Prestankom opasnosti od gusara stanovništvo se vraća na obalu i podiže novovjekovnu Basku Vodu. Osim poljodjelstva, stanovništvo se okreće moru, pa se bavi i ribarenjem i pomorstvom. Sve je vise zgrada, a 1889. godine gradi se i crkva sv. Nikole, u neoromaničkom stilu. Prva škola otvara se 1845. godine, dok se 1900. godine otvara i pošta. Izgradnjom pristaništa (mula) 1912. godine Baska Voda postaje najznačajnija luka na ovom području preko koje se odvijala intenzivna trgovina između otoka i Zabiokovlja. Iz 30-tih godina 20. stoljeća datira prvi baškovoski hotel, hotel Slavija u vlasništvu braće Sikavica.

Nekad naselje težaka, ribara, trgovaca i pomoraca, Baška Voda je izrasla u suvremeno turističko mjesto sa svim sadržajima i obilježjima maloga mediteranskoga gradića. Osim podizanja kvalitete smještajnih kapaciteta velika pozornost poklanja se zaštiti okoliša i podizanju kvalitete plaže, te ostale turističke infrastrukture.

Nekoliko godina uzastopno dobiva "Plavi cvijet" sa zlatnim znakom, najprestižnije turističko priznanje u Hrvatskoj.

Joomla! Debug konzola

Sesija

Informacije profila

Korištenje Memorije

Upiti baze podataka